Naočale prema obliku lica

U potrazi ste za novim naočalama ali ne znate koje najbolje pristaju Vašem licu? To je uobičajeni problem koji se javlja kod svih koji traže nove naočale no ako slijedite ove korake vrlo lako ćete doći do odgovora.

Postoji više oblika lica, no mi ćemo ih svrstati u ovih pet kategorija:

1. Ovalni

Ovalni oblici lica su lijepo izbalansirani te blago zaobljeni, dok je čelo nešto šire od vilice a jagodične kosti su više.  Ovo je jako zahvalan oblik lica mu dosta različitih okvira pristaje. Ako imate ovakav oblik lica potražite okvire koji su jednako široki kao najširi dio Vašeg lica. Ovo je inače najzahvalniji oblik jer koji god okvir izaberete nećete pogriješiti.

Naša preporuka je samo ova: izbjegavajte tanke okvire. Što se oblika tiče poigrajte se malo i isprobajte sve oblike, sigurni smo da će do izražaja doći Vaša originalnost.

2. Okrugli

Ovakav oblik lica je poprilično manji sa širim čelom, često punim obrazima i zaobljenom bradom. Dakle karakteristike su mekane i zaobljene crte lica i ono što želite postići jest stvoriti uglove koji bi balansirali zaobljenost Vašeg lica. Kako biste to napravili izaberite okvire koji imaju oštrije rubove poput četvrtastih, višekutnih i  užih okvira koji bi Vam pomogli da vizualno produljite lice.

Trebali biste izbjegavati manje, okrugle ali i prevelike oblike okvira jer bi tako vaše lice izgledalo još više okruglo nego što u stvari jest.

3. Srcoliki

Karakteristike srcolikog oblika lica su šire zaobljeno čelo dok je manja brada uža i trokutasta. Ovo je zahvalan oblik lica pošto vam dosta modela okvira pristaje, no poželjno bi bilo napraviti kontrast i balansirati linije lica. Okviri koji imaju deblji donji dio pomoći će u vizualnom proširenju lica, dok bi naočale bez okvira savršeno pristajale da istaknete svoj oblik.

Kod odabira naočala za srcoliki oblik lica trebali biste izbjegavati naočale koje su šire pri vrhu  poput pilotskih okvira i naočala s poluokvirom koji naglašavaju širi dio Vašeg lica. Ako to želite izbjeći izbjegavajte takve okvire.

4. Četvrtasti

Karakteristika ovog lica jest podjednako široko i dugačko lice kvadratnog oblika, što znači da su oštre kutne crte lica čela, obraza i brade. Kako biste ublažili oštrinu crte lica i vizualno produžili nos možete izabrati okrugle ili zaobljene okvire.

Trebali biste izbjegavati tanke kutne i četvrtaste okvire koji odvlače pozornost na vašu bradu.

5. Trokutasti

Karakteristike ovog trokutastog oblika lica su široko čelo, široke jagodične kosti  koje se sužavaju u užu bradu.  Trokutasti oblik lica je temeljen na obliku trokuta s jako širokim gornjim  i srednjim dijelom lica i uskim donjim dijelom lica. Kako biste umanjili širinu gornjeg dijela lica probajte okvire koji su širi pri dnu okvira.  Naša preporuka su naočale koje su u jednoj boji te su napravljene od laganijeg materijala.

Trebali biste izbjegavati okvire koje imaju gornji dio okvira širi, također one kojima je gornji dio okvira deblji a donji dio tanji.

 

U našoj ponudi imamo širok izbor dioptrijskih naočala svih oblika također imamo i veliku ponudu sunčanih naočala renomiranih brendova te smo sigurni da ćete vrlo lako naći naočale koje Vam najbolje pristaju. Ako i dalje niste sigurni koji oblik lica je Vaš oblik te kakav Vam oblik najbolje pristaje slobodno nas posjetite u našoj radnji, naše ljubazno osoblje će Vam pomoći pri izboru.

Vaša Optika Tomić